
In ons lijf zit 1,5 kilo aan ‘niet mens’. Dat kreeg ik onlangs te horen. Je moet daarbij oa denken aan bacteriën, schimmels etc. Er zitten zo’n 38.000 miljard bacteriën in je lichaam. Dat klinkt misschien niet ‘lekker’ maar de meeste bacteriën zitten niet voor niets in jouw lichaam. 99% hiervan leeft in je darmen. Je hebt ze nodig om te (over)leven. Als ze er vandoor gaan heb je een probleem.
Ook in je mond leven veel micro-organismen waaronder schimmels, virussen en meer dan 700 soorten bacteriën. Het grootste deel hiervan heb je ook nodig. Je moet ze dus koesteren en eigenlijk een beetje verwennen. Je ‘voert’ ze met wat je eet. Dat kun je maar beter bewust en gezond doen.
Daarnaast bestaat je lichaam gemiddeld voor 65% uit water. Dat vocht heb je nodig. Een deel van dat water stroomt door je eigen rivier. Ja, elk mens heeft rivieren in zijn lijf in de vorm van bloedvaten vol stromend bloed. Een volwassen man heeft gemiddeld 6,5 Liter en een vrouw 4,5 liter bloed. Ongeveer 7% van je gewicht en bloed bestaat weer voor 86% uit water. Goed en gezond drinken is dus ook belangrijk.
En hoe zit het met de lucht die we inademen? We ademen om zuurstof naar de longen te brengen en de koolzuurgas af te voeren. Tijdens de inademing stroomt tussen de 3 en 6 liter lucht via neus en/of mondholte door de luchtwegen naar je longen. In de longen wordt zuurstof vanuit de lucht razendsnel opgenomen in het bloed en koolstofdioxide afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolzuurrijke lucht wordt weer uitgeademd. Gezonde lucht inademen is dus ook belangrijk.
Dat was een ouderwetse biologieles. En ik kan nog veel meer vertellen over ons bijzondere lichaam. Want dat is het, heel bijzonder. En dit lichaam mag je zelf verzorgen. Je bent dus wat je eet, drinkt en inademt. Sta je daar wel eens écht bij stil?
Wat eet en drink jij? Hoe bewust eet je? Lang geleden aten we puur uit de natuur en wat het (boeren)land ons op dat moment bood. Tegenwoordig wordt ons eten steeds meer bewerkt en komt het vanuit de hele wereld naar ons toe. Geur-, kleur- en smaakstoffen worden toegevoegd. En veel andere middelen om bijvoorbeeld de houdbaarheidsdatum te verlengen. En, vergeet niet de ‘gewasbeschermingsmiddelen’ op bijvoorbeeld groente en fruit.
Hoe meer ik hier over nadenk, hoe bewuster ik eet en kook. Steeds vaker kook ik met verse lokale (biologische) producten en eet ik met de seizoenen. Liefst vers van het land of volkstuin. ‘s Winters boerenkool uit Nederland in plaats van geïmporteerde sperzieboontjes uit ‘verweggistan’.
Steeds vaker kijk ik in de kleine verkoopstalletjes langs de weg en bezoek ik lokale winkeltjes met streekproducten. Verse producten zoals eieren, groenten, aardappelen etc. Bijkomend voordeel is dat je duurzamer bezig bent en je de lokale ondernemers steunt. Ik maak me trouwens erg boos over onverlaten die geldkistjes uit deze stalletjes leegroven. Dan ben je ver afgezakt in mijn ogen, maar dat terzijde.
Wij zijn onderdeel van de natuur. Maar de onderlinge afstand wordt wel in rap tempo groter. Beseffen we wel in welk tempo wij onze leefomgeving afbreken, vervuilen, onze lucht bederven, ons eten bewerken en de temperatuur op aarde laten stijgen? Is het niet tijd om te veranderen? Bewust om te gaan met onze leefomgeving? Respect tonen voor de natuur om ons heen? Ik overleef het wel maar onze kinderen en kleinkinderen? Vertellen ze later over jou dat jij de wereld net zo, of beter, achter liet als toen je er op kwam? Hoeveel natuur ben jij nog?
Andre Brasse, November 2020
geschreeven voor https://dekrantnieuws.nl/hoeveel-natuur-ben-jij/